2013. július 18., csütörtök

5 apró lépés az egészségért


      Azt hiszem, még nem is mondtam, de gőzöm nincs, honnan jött rám ez a fitnesz- meg egészséges életmód őrület. Január óta tart - több kevesebb megszakítással. Amikor ugyanis vizsgaidőszakban vagyok, vagy napokig el vagyok havazva különböző teendőkkel, hajlomos vagyok elhanyagolni a főzést, rendszeres étkezést, testmozgást. És van olyan is, hogy egyszerűen nincs ihletem a főzéshez, kedvem a tornászáshoz stb stb. De utólag mindig rájövök, hogy ezek csak olcsó kifogások. 
     

      Ezt a bejegyzést már tervezem egy ideje, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy meg is írjam... talán azért,  mert eddig nem szedtem össze a gondolataimat, hehe :P
      Lehet, hogy nagyon elegetek van már ebből a sok 'egészséges életmód' cuccból, de el kell hogy áruljam, kicsit addiktív jelleget ölt, ha úgy igazán nekifogsz. És talán nem is kell hozzá annyi őrületes változás és változtatás, mint ahogy azt sokan mondják. Természetesen változtatás nélkül nem lehet változást sem elérni, de én amondó vagyok, hogy nem kell egyből drasztikus intézkedéseket hozni, csak szépen lassan, lépésről-lépésre haladni a dolgokkal, hiszen a kevesebb néha több. Éppen ezért összeszedtem pár ötletet, ezeket akarom megosztani veletek.

1. Ne sajnáld az időt a kellő pihenésre! 
Vannak, akik úgy vélik, az alvás csak időpocsékolás, és ezért megpróbálják minél jobban kihasználni a nap minden egyes percét - minél kevesebb alvással. A szervezet viszont nem erre volt teremtve. Régen, amikor még nem volt villany, az ember akkor feküdt le, amikor besötétedett, hiszen a munkához már nem volt fény. És akkor kelt, amikor felkelt a nap. Tudom, hogy a nappalok és éjszakák hossza változik, de a szervezetnek meg kell adni a szükséges átlag 8 óra alvást ahhoz, hogy következő nap újult erővel, tiszta fejjel, munkára készen neki tudjunk állni az újabb kihívásoknak. Az  izmoknak pihenniük és regenerálódniuk kell, az elme fel kell hogy dolgozza az elúlt nap eseményeit, el kell hogy raktározza az újonnan megtanult dolgokat és ki is kell hogy kapcsoljon egy időre, és többi a szerveinknek is úgyszintén pihenniük kell. Nem is beszélve az alvásmegvonás és kóros fáradtság fizikai és pszihikai kihatásairól. Tehát akkor: aludj egy jót!

2. Az vagy, amit iszol! 
Egy felnőtt szervezet kb. 60%-a víz. A sejteken belül és sejteken kívül is víz van. A víz univerzális oldószer, ugyanakkor szállító funkciója is van. A vérünknek is több mint fele víz. Ez szállítja a tápanyagot a szervekbe, sejtekbe, valamint elhordja a salakanyagokat, bomlástermékeket is. Ha nem elég híg a vérünk, nemcsak hogy nem képes többé a normális szállításra, de be is sűrűsödik és alvadásra hajlamos lesz (trombusok képződhetnek, amiket ide-oda elhord a véráram és eldugják az ereket). Ha nincs kellő mennyiségű folyadékbevitel, ez az emésztésre is kihat, hiszen nem tud termelődni a nyál, gyomornedv, hasnyál, epe, és nem tudnak felszívódni a tápanyagok. De egyben az anyagcsere végtermékei sem tudnak kiürülni, távozni a szervezetből. A bőr kiszárad, durva lesz és repedezett - és ha belül van a baj, akkor a legdrágább krémek sem tudnak segíteni. A bő folyadékbevitel folyamatosan mossa a veséket is, így a sok ásványi anyagnak nincs ideje leülepedni és homokot / követ létrehozni. (A vesekő képződésének még sok más oka is lehet!!) Remélem, elég ijesztő voltam :P :D
     Tipp: változatossá teheted a folyadékbevitelt, ha néha teát (zöld tea, fehér tea), gyümölcsleveket vagy gyümölcsös vizet iszol (a vízbe tegyél citromot, narancsot, almát, hagyd jól kiázni, és utána fogyaszd).

3. Ne légy lusta sétálni! 

Tudom jól, hogy mindig nagyon sietsz, nincs neked időd félórákat sétálgatni reggel korán a munkahelyre vagy az üzletbe kenyérért meg tejért, netalán a főtérre ruhát vásárolni... Most ezt mondod, később viszont meg fogod bánni. Minden lépés számít! Addig is kint vagy a levegőn, a szervezeted, agyad-izmaid friss oxigénhez jutnak, ér a napsugár és feltölt D vitaminnal, és nem utolső sorban: megmozgatod magad! Úgyis egész nap az irodában ülsz a gép előtt, vagy autóban és a lábadat sem nyújtod ki. Ehelyett inkább parkolj valahol messzebb, már ha mindenképp autóval vagy, és sétálj el a mallig, a zöldségeshez, a postára stb. A testnek és léleknek egyaránt jót tesz. Sétálj egyet este a pároddal: tökéletes alkalom akár egy jó beszélgestésre egy stresszes nap után, akár egy kis romatikára! :) 

4. Főzz, ne rendelj!
Tisztában vagyok vele, hogy sokszor egész egyszerűen nincs fizikai időnk arra, hogy nekiálljunk és 2-3 fogásos ebédet készítsünk. Tudom. Vizsgaidőszakban én is szoktam kaját rendelni. Mégis egészen más az, amit te készítesz el magadnak otthon: tudod, hogy mi van benne, miből készült és hogyan. Ráadásul úgy készíted, ahogyan a legjobban szereted, vagy éppenséggel kipróbálsz valami egészen újat - s még ha nem is jön be, legalább nem fáj a szíved azért, hogy egy csomó pénzt kiadtál érte. Elképesztő, hogy mennyi finomságot lehet otthon elkészíteni olcsón és természetes, egészséges alapanyagokból. Akár munkába is vihetsz magaddal otthon elkészített ételt, amit csak meg kell melegítened és olyan, mintha akkor készült volna. Időbe és energiába kerül, így igaz, de biztos, hogy jobban megéri, mint minden nap 2 kiflit és 1 hamburgert megenni...

5. A természet színei
 Készíts magadnak egy jó kis salátát és élvezd ne csak az ízét, hanem a színeit is! Ezek természetesek, nincs bennük semmi színezék, és minél több szín van a tányérodon, annál biztosabb, hogy változatosan étkezel :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése