2013. január 17., csütörtök

Újévi fogadalmak - te még hiszel bennük?


    Itt van ismét egy új év - egy új kezdet, gondoljuk sokan. És jól gondoljuk. Megújult erővel vágunk neki az év első hónapjának és annak mindennapi kihívásainak. És igyekszünk minél több ideig hűek maradni az újévi fogadalmainkhoz, amiket most szilveszterkor ismét felsorakoztattunk magunkban. Tudjuk, hogy ez csak mese, mégis megpróbálunk hinni bennük és abban, hogy legalább most az egyszer be tudjuk őket tartani.
    Mese ide vagy oda, én is mindig megfogadok egy csomó mindent. Leginkább olyasmiket, mikért abban a pillanatban dolgozok, küzdök, s ezek a saját magamnak tett igéretek esetleg csak annyiban segítenek, hogy ne lankadjon a lelkesedésem, vagy ha lankad is, utána újraerősödjön. 
    Na jó, elég a rizsából. Legyen inkább az, hogy én leírom néhány elhatározásomat erre az évre vonatkozóan, utána pedig megpróbálok rájönni, hogy lehetne őket teljesíteni.

1. Éljek egészségesebben. Ez tág, tudom, s éppen ezért benne van minden: igyak sok vizet (folyadékot) egy nap, egyek minden nap gyümölcsöt, zöldséget, tornázzak rendszeresen (legrosszabb esetben 2 naponta), legyen meg az egészséges alvásmennyiségem, ne stresszeljem magam.

2. Tanuljak!!! Tegyem meg minden nap a legtöbbet, ami tőlem telik.  Az én életem most 90%-ban a tanulásról szól. Utolsó éves vagyok, készülnöm kell az államviszgára, licensz vizsgára, s ezen kívül ott van a nyelvtanulás. Akárhányszor leülök tanulni, mindig valami mással töltök el egy csomó haszontalan időt. Ennek nem szabad tovább így folytatódnia! 

3. Ne legyek lusta és ne panaszkodjak! Ez leginkább a házimunkára vonatkozik, mert általában szeretem halogatni a dolgokat.

4. Legyek hálás mindenért! Hálaadással kellene kezdjek minden napot, és akkor a szívem megtelne örömmel. Mindig az áldásokat kellene szemelőtt tartsam, és nem lenne szabad elégedetlenkednem. Lássam a meglévő jókat és ne hasonlítsam magam mindig másokhoz!

5. Ne legyek hisztis, ne engedjek az indulataimnak!!! Talán ezen a legnehezebb változtatni... 

    Először is vegyük úgy elhatározásainkat, mint megváltozni akarást, és nem mint buta újévi fogadalmakat. Nem kell újévnek lenni ahhoz, hogy az ember javulni vágyjon. És ha igazán akar, hisz benne, és meg is tesz minden tőle telhetőt, sikerül neki.
    Szerintem a legelső lépés az, hogy ne akarjunk mindenen egy csapásra változtatni! A jó eredményhez idő kell és rengeteg fegyelem, munka. Egyszerre csak egy napra tervezzünk előre - haladjunk kis léptekkel, de biztosan. Nap végén gondolkodjunk el: ma sikerült legalább egy dolgot megtennem abból, amit elterveztem? S ha azt látjuk, hogy nehézkesen megy, írjunk listát, npirendet. Nincs ebben semmi szégyen! Ha magunk előtt látjuk leírva mindazt, amit meg kell valósítanunk, akkor máris reálisabban hat, nem csak elvont gondolatok. De talán a legfontosabb mind között az, hogy kitartsunk és ne hagyjunk fel próbálkozásainkkal! Ne másokat nézzünk, hanem saját fejlődésünket, s ez további motivációt fog adni. 
    
    Biztosan neked is vannak változtatni valóid és lehet, hogy már el is tervezted, hogyan. Akkor hát lássunk hozzá! Sok sikert és kitartást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése