2015. október 21., szerda

Pofonegyszerű gombás-pulykás quinoa ebédre


     Az együtt eltöltött évek alatt ( haha, ez most úgy hangzott, mintha legalább 15-2O éve lennénk együtt - mondjuk 5 év se eldobnivaló, de azért még van hova fejlődni :-P ) megtanultam a páromtól, hogy fő az egyszerűség, mert a kevesebb néha több. És bizony nagyon sok esetben ez meg is állja a helyét. Még a főzésben is.
     A mai ebéd is ennek értelmében nagyon egyszerű - nálam ez szinte hogy alapkövetelmény lett, mert babrás, időhúzós kajakészítésre nincs időm. 
     Előtte azonban pár szót hadd szóljak a híres-neves-nevezetes qiunoáról. Most sokan azt gondolhatjátok, hogy ja peersze, neked ott a németeknél könnyű az ilyen szuperextra alapanyagokat megkapni - kipróbálni - használni, de nálunk ez nincs éppen minden élelmiszerüzletben ''sztokon''. Én ezzel tisztában is vagyok, kérem szépen. Leginkább bioboltokban kapható és valóban nem olcsó mulatság. A magas fehérje tartalmú gabona Dél-Amerikából ered - az Inkák a gabonák anyjának nevezték. Manapság az egészséges életmódot követők egyik legnépszerűbb eledele. A rizshez hasonlóan készül el és szintén hozzá hasonlóan sokoldalúan felhasználató.

     Ezennel akkor eljutottunk a várva-várt recepthez is :) Kezdeném a hozzávalókkal (kiadós ebéd lesz belőle 2 személy számára):
  •  kb 1OO g quinoa
  •  2OO g csiperke gomba
  •  1 db közepes pulykamellfilé
  •  3-4 evőkanál vaj
  •  2 cikk fokhagyma
  •  só, bors, petrezselyemzöld, csombord


      A quinoát sós vízben odatesszük főni (tetszés szerint ételízesítőt is lehet tenni a vízbe). Nem kell túl sok víz, mert nem issza be, nem dagad ki annyira, mint a rizs. 
     Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Amíg forrósodik, megtakarítjuk, megmossuk és felvágjuk a gombát. Majd beletesszük a forró vajba és magas hőfokon, fedő nélkül megpirítjuk. (Azért szeretem jobban fedő nélkül készíteni a gombát, mert így nem enged levet, hanem egyből pirosra sül.) Mikor már majdnem kész, megszórjuk a zöld fűszerekkel. Ezután rádobjuk a kockára vágott pulykahúst és ezt is pirosra sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát, majd alacsony lángon még pár percig 'érleljük az ízeket'.
     A megfőtt qiunoát (ha szükséges, leöntjük róla a felesleges vizet) összekeverjük a gombás hússal és már lehet is tálalni.

      Jó étvágyat kivánok!
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése