2014. február 4., kedd

Német városlakók - mostmár hivatalosan is



      Ma kicsit olyan ismerkedős napunk volt: ismerkedés a különböző hivatalokkal :) Nem mentem ma be a kórházba, hanem reggel elindultunk, hogy minél több helyre érjünk el, minél több mindent tudjunk elintézni. Igaz, hogy még csak 5 napja vagyunk itt, még a ''szokjuk az új környezetet'' fázisban vagyunk, de a hivatalos ügyek intézését jobb minél előbb elkezdeni - és be is fejezni :)
      Kora délelőtt elindultunk Levivel, nyakunkba vettük a várost. Tegnap a neten kikerestünk minden címet, minden hivatalt, amit mára beterveztünk, és szépen beírtunk mindent a GPS-be - ebben a városban navigációs rendszer nélkül, újoncként elég lehetetlen eljutni bárhová is. Térképen hiába nézi meg az ember, a valóságban az nem olyan egyszerű  :)
     
   Elsőként az Einwohnermeldeamt-ba látogattunk - itt kell bejelentkezni mindenkinek, hogy ni, most jöttünk Németországba, van lakásunk (ha ideiglenes, akkoris) és legyenek szívesek vegyenek nyilvántartásba az adott címen. Költözéskor szintén itt kell az új címre átjelentkezni. Magyar állampolgárként akartunk nyilvántartásba kerülni, de végül a románt is feljegyezték. Mivel nem volt nálunk lakásbérleti szerződés, a tag képes volt felhívni a bentlakás vezetőségét, hogy egy bizonyos Lukács család van nála, akik elméletileg itt és itt laknak - igaz-e ez? :) Mi csak néztünk egymásra Levivel, nem tudtuk elhinni, hogy tényleg leellenőrzi, amit mondunk. Cirka fél óra kérdezgetés és számítógépbe való bevezetgetés után kaptunk egy lapot, miszerint hivatalosan is Saarbrückenben tartózkodunk. Ez az alapja minden további ügyintézésnek.

     Utána elmentünk a Landesprüfungsamt für Medizin-hez - én magyarul csak aprobációs irodának hívom, ide kell leadni a papírokat, ha orvosi engedélyt szeretnénk. Egyetlen orvosi igazolás kivételével szerencsére minden fontos papírom rendben találtatott. Ha minden terv szerint halad, február vége előtt kézbe kapom az Approbationt. (Ez azért jó, mert nem húzódik az idő, márciustól elméletileg már szerződéssel fogok dolgozni.) 

     Miután ezen fontos dolgokat eljártuk, ellátogattunk a VHS-hez (Volkshochschule) is - itt szervezik a német tanfolyamokat a lehető legnagyobb választékban és variációban. Természetesen itt is tele volt külföldiekkel. Mi integrációs kurzus után érdeklődtünk Levinek: ez olyan tanfolyam, amit a német állam indít és biztosít a bevándorlók számára a könnyebb beilleszkedés érdekében. A tanfolyam árának kb. felét visszaadják, ha a kurzus végén sikerül a vizsga. De a legközelebbi sajnos csak áprilisban indul.

    Mikor visszajöttünk, felmentem a személyzeti osztályra: ott elmondták nekem, hogy mi mindent kell még majd elrendezzek... Tartózkodási engedély, betegbiztosítás, adószámot kérni az adóhivataltól, beiratkozás a német orvosi kamarába stb stb... és ezen kívül pedig már beirattak a C1-es nyelvkurzusra is, ami március 1-től kezdődik és hetente 4 alkalommal van óra. 

      Úgyhogy megvolt a mai adag hivatalos ügyintézés is és bónuszként felkészítettek arra is, ami ezután fog következni. Délutánra a lelkesedésem rendesen alább hagyott. De a lényeg, hogy ahol ma voltunk, ott nagyrészben sikerrel is jártunk. És ami nagyon jó most novemberrel ellentétben: hogy most itt vagyunk mind a ketten!''

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése