2014. február 18., kedd

Újabb nap a hivatalokban + egy szuperkellemes "apróság"

Ez lenne az az apróság, ami a nai napot kellemessé tette :-)


    A német orvosi engedély. Mindennel együtt két hét alatt elkészült. Vigyázni kell rá, mert nem szívesen adnak másikat. Szóval mátol fogva hivatalosan is orvos vagyok - méghozzá Németországban! Hát nem klassz? :)
     Ezzel a papírral a kézben elmentünk az Orvosi Kamarához, hogy iratkozzak be oda is. Kitöltöttem az átlagos bejelentkezési űrlapot és még két másikat is, amivel kérem a kötelező nyugdíjbiztosítás alól való felmentésemet és a Versorgungswerk-be való felvételemet. Itt Németországban ugyanis úgy működik, hogy bizonyos szakmák esetében (orvosok, építészek, ügyvédek stb) az érintett személy kérheti a kötelező nyugdíjbiztosítás alól való felmentést, mert ezen szakmák számára létezik egy másik féle "biztosítás" - inkább ellátás (Versorgungswerk): kisebb a havonta levont összeg, ami erre az ellátásra megy, de viszont nagyobb értékű szolgáltatást nyújtanak majd érte öreg napjainkban. Nem vagyok még én sem teljesen tisztában ezzel, de a lényeg, hogy mi orvosok kivételesek vagyunk és különleges ellátásban van részünk - vagy legalábbis ezt igérik öregségünkre :P Ezt a bizonyos felmetést, illetve az igazolást, hogy a Versorgungswerk tagja vagyok, postán küldik el. 
     Amikor a bejelentkezési lapot kitöltöm, automatikusan előfizetést kapok a német orvosi szakfolyóiratra (http://www.aerzteblatt.de), csak annyit kell kiválasztani, hogy házhoz szállítsák-e postán vagy a munkahelyre. 

      Az adóhivatalba is be kellett néznünk, ugyanis adószámot és adóosztályt kellett kérnünk. A bibi az volt, hogy az adószám a lakcímbejelentés után postán kellett volna megérkezzen (jelzem, pontosan ma 2 hete jelentkeztünk be, és még sehol semmi), de a lassú ügyintézés miatt, még a rendszerbe se voltunk bevezetve. Ezzel  a számmal együtt automatikusan érkezik az 1. adóosztályba történő besorolás is (ami a mi esetünkben cseppet sem lesz jó, mert itt vonnak le a legtöbbet). Úgyhogy ha majd ezt megkapjuk, akkor át kell helyeztessük magunkat másik osztályba, mert házasok vagyunk és csak az egyik félnek van jövedelme.

     A mai "To Do" listánkon szerepelt még a betegbiztosító kasszába való bejelentkezés. Kiválasztottuk a Techniker Krankenkasse-t, elmentünk és az én nevemre beiratkoztunk. Kicsit amatőr volt az ügyfélfogadó csávó, az elején azt se tudta, hogy milyen papírokra van szükségünk, mint Romániából érkezőknek. Végül csak egy bejelentkező űrlapot kellett kitölteni. Mivel egyelőre csak nekem van (lesz) munkám, külön formanyomtatvány volt arra is, hogy Levit társbiztosítottként vegyék nyilvántartásba. Elkértek két útlevélképet is, hogy egyúttal a biztosítói kártyákat is kérelmezzük - ez a tagsági igazolásnál valamivel később fog majd érkezni, szintén postán.

     A Levi integrációs kurzusa ügyében csak annyival jutottunk előrébb, hogy a Bevándorlási Hivataltól kapott (szintén postán :P) egy tájékoztatót - magyar nyelven is!!! - és egy úgynevezett engedélyt, hogy tanfolyamon résztvehet. Ezután egy szintfelmérő teszre fogják majd hívni, aminek eredményeképp besorolják egy csoportba. Remélhetőleg minderre még március folyamán sor kerül. 

    Ilyenkor az elején nagyon sok az ügyintézés. Sehr kompliziert... És még nem is dolgoznak olyan gyorsan, mint ahogy azt az ember remélné. És arra is rájöttünk, hogy csak a saját bajunkat gyűjtöttük meg azzal, hogy mindenhol a magyar útlevelet mutattuk fel: születési hely például vagy magyarul van benne, vagy két nyelven, magyarázni kell, hogy az egyik városnév magyarul van, a másik románul, de végülis ugyanaz a kettő,  a kettős állampolgárságra  is mindenütt rácsodálkoznak, hogy van az, hogy magyar állampolgárok vagyunk, holott Romániában tanultunk / dolgoztunk... Az approbációs irodában például megmondta a bácsi, hogy ha román a diplomám meg minden iratom, akkor ne bonyolítsuk a dolgokat, mutassam csak a román személyit. Igaza is volt. 
     A másik dolog pedig: itt ténylegesen használják a postai szolgáltatásokat. Mindent postán küldenek ki. Az internet router-től megkezdve, a bankkártyán keresztül a különböző értesítésekig. Naponta kell nézni a postaládát. És csak úgy gyűlnek a papírok a fiókban! :) 

      Mostmár nagyjából tényleg kezdenek egyenesbe jönni a dolgok. Csak várni kell türelmesen, amíg a különböző iratok megérkeznek és végre aláírhatom a várva várt szerződést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése