2014. április 8., kedd

Érdekességek Németország sarkából

      Már többször írtam, hogy itt más az élet, mint otthon, mások az emberek, mások a szokások. Sokminden még novemberben feltűnt. Gondoltam, jó ötlet, ha megosztom ezeket veletek :-)

  •       Itt az emberek nagyon köszönnek. Ezt úgy kell érteni, hogy például a kórházban akár beteg, akár alkalmazott köszön a folyósón. Ha az ember az erdőben sétál, és találkozik valakivel, köszön. Vagy kicsi településen, esetleg a város olyan részén, ahol kevesen járnak gyalog az utcán - ott is köszönnek egymásnak az emberek.
  •       A buszra csak elől lehet FELszállni, a sofőrnél - nála lehet venni a jegyet és neki kell felmutatni a bérletet. Eddig még senkit nem láttam blattolni, pedig mostanában elég gyakran buszozok én is. LEszállni pedig a hátsó ajtón lehet. Ezt a körforgást mindenki betartja.
  •        Ahhoz, hogy a busz megálljon egy megállóban, meg kell nyomni a STOP gombot. Otthon is lehet látni ezeket a gombokat a buszokon, de hát valószínű, hogy nem is működnek. Itt viszont használják őket. Ha nincs megnyomva a gomb, és nem áll senki a megállóban, aki esetleg fel akarna szállni, akkor a busz nem áll meg. Ilyen egyszerű :)
  •        Már ha a busznál és a buszozásnál tartunk: kutyát is fel lehet vinni a buszra. Minden gond nélkül, ez itt természetes dolog. Hétvégén a kutya ingyen utazik a gazdival, ha annak pl havi bérlete van, mert akkor a bérlettel utazhat +1 személy vagy kutya. Hétközben pedig, vagy ha a gazdinak nincs bérlete, akkor 1.8 euró egy kutyusjegy. De ezek az állatok bizony jobban tudnak viselkedni, mint sok ember, az tuti.
  •        Itt annyira megbíznak az emberben, hogy nagyon sok mindent elhisznek különösebb bizonygatás nélkül. Például üzletben, ha vissza akarunk cserélni valamit, mert hibás, vagy ilyen-olyan eseményt ha elmesélünk. Hivatalokban is sokszor elég valamit csak bemondani, nem kell papírral bizonyítani.
  •       Meglepő lehet egy külföldi számára talán az is, hogy itt még mindig mennyi mindenre használják a postai szolgáltatást. Hivatalos papírok szinte kivétel nélkül postán érkeznek (adóhivataltól, banktól, biztosítóháztól, előfizetési értesítések, mindenféle visszaigazolások stb stb ). De azért vannak dolgok, amikre nagyon sokat kell várni :P
  •        Nagyon felűnő, hogy itt a fiatalok mennyire fel vannak varrva, tele vannak aggatva piercing-el és mennyire dohányoznak. A piercing és a tetkó nagyon el van terjedve, korházi dolgozók körében sem ritka a 6-8 fülbe-, orrba-, nyelvbevaló :P A cigizés pedig rettenetes! Ha 10 fiatal áll például a bentlakás előtt, abból 8 vagy 9 biztosan cigizik. Elképesztő.
  •         Nincsenek kóborkutyák. De gondolom, ezzel nem mondtam semmi újat :P Olyan jó dolog, hogy az ember például késő délután sem fél kimenni szaladni vagy sétálni az erdőbe, mert nem kell félni a kutyáktól. Otthon sosem volt alkalmam ilyet megtapasztalni. Amelyik kutyát pedig sétáltatják, az sem vad, nem ugat meg, nem kap a bicikli után. Itt nagyon szeretik az állatokat és ez a szeretet, amit kapnak, teljesen kihat a viselkedésükre. És nagyon sok embernek van (legalább egy!) kutyája. 
  •        Nagyon kényelmes dolog, ahogy itt a számlafizetések zajlanak: az összeget havonta lehúzzák a bankszámláról. Meg kell adni a banki elérhetőséget (például az internet előfizetésnél vagy a villanyosoknál) és ők havonta levonják az őket megillető összeget.


        Most így ennyi jut eszembe, talán ezek a leggyakoribbak és legfeltűnőbbek számunkra. De ha még lesz valami, biztosan lejegyzem! :)    

     

2 megjegyzés:

  1. Nem csak kutyat lehet vinni a buszon, villamoson, S-bahnon hanem biciklit, gyerekkocsit. Ha peldaul lebicikliztel 30 km-t es el faradtal, be sotetedett, stb, akkor szepen fel setalsz egy buszra, villamosra es veszel bicikli jegyet. Szerintem amit irsz az elöl felszallas-hatul leszallas csak kis varosokban vagy Regional-buszokon van.. nagyobb varosokban a megalloban automatanal, vagy a jarmüben automatanal veszel jegyet.

    Nekem az elso dolog ami feltunt mikor eloszor mentem latogatoba Romaniaba hogy itt nincsennek villanydrotok. Szinte sehol! Minden a föld alatt van. De csak akkor figyeltem meg amikor tobb mint fel ev utan kiszalltam a repülöbol es mintha a drot-dzsungelbe ertem volna :))
    Meg ejjel nem hallassz egy kutyat sem ugatni. Jol alszanak :))

    Ja es meg valami. Az autok nem parkolnak össze-vissza. Sot, soha nem lattam a jardara felhajtani autot. Ahogy ezt megcsinaltad akkor jo esetben egy 15-20 € buntetessel meg uszod (az is postan jön mint minden, ahogy te is irtad). Rossz esetben jarhatsz hogy hol az auto, a varos melyik vegen es hany szaz eurot kell fizessel hogy ki valtsad... Semmi perc alatt felemelik a tilosba parkolot es el szallitjak..

    VálaszTörlés