2012. augusztus 30., csütörtök

** The Grey ** [A fehér pokol]


 A tegnap esti filmnézéskor erre esett a választás, és meg kell hogy mondjam, jó választás volt! És még mielőtt valaki megjegyzi, hogy 'a grey az nem fehér', én is megjegyzem, hogy nem ugyanarra a dologra vonatkozik az eredeti cím és a magyar fordítás :P
  
   2011-es film, Liam Neeson-nal a főszerepben. Ian Mackenzie: Ghost walker c. novellája alapján készült (Nem olvastam, de a film után kiváncsi lettem rá) és idén megkapta a legjobb horror/thriller filmnek járó díjat. ( én nem mondanám, hogy horror, csak élethűen mutatja a dolgokat :P )
    Alaszkában játszódik és egy csoport olajfeldolgozó munkásról szól, akik repülőszerencsétlenséget szenvednek és lezuhannak Alaszka teljesen lakatlan részére, ahol semmi nincs, csak hó és hófúvás, ameddig a szem ellát - jah, és erdő valahol  messze. De még mielőtt teljesen egyedül érezné magát a 7 túlélő, hatalmas szürke farkasok támadásainak lesznek tanúi és áldozatai. 
  A film nem a túlzottan pörgős cselekmény miatt lesz izgalmas, hanem azért, mert Joe Carnahan rendező annyira tökéletes összhangba tudta állítani a vihar előtti csendet, a vihar izgalmait és a vihar utáni rövid fellélegzést, hogy a feszültség végig folyamatos marad. Annak ellenére, hogy a főhős (Ottway) vadász és azért alkalmazták, hogy az olajfeldolgozó tábort megvédje a sarki farkasoktól, inkább kevesebb, mint több sikerrel tudnak csak szembeszállni a fenevadakkal. A film egész ideje alatt úgy éreztem, hogy nagyon hitelesek voltak azok a halálfélelmek, vívódások, kellemes emlékidézések a férfiak részéről, amiken átmennek és amikkel adott esetben próbálják tartani magukban és egymásban a lelket, hiszen a következő farkastámadás pusztán idő kérdése. Egy másik izgalmas dolog, hogy a néző végig együtt remél a szereplőkkel és várja a megmentő csodát - nem tudja megjósolni a film végkimenetelét még a legutolsó mozzanat pillanatában sem.
  A mellékszereplőket nem ismerjük meg túlságosan, mindössze pár kellemes emléket idéznek fel a tűz mellett és családjukra gondolnak mind, illetve egy kis kivétellel készségesen résztvesznek a vadász által vezetett küzdelemben a túlélésért. A főhős belső monológjaiba és emlékeibe, gondolataiba viszont mélyebb betekintést nyerünk, ami még drámaibbá teszi a helyzetét.
   Egy szó mint száz: nekem nagyon tetszett a film. Kifejezetten ajánlani tudom mindenkinek, aki egy kis izgalmat és feszültséget szeretne érezni :) Helyenként nagyon jól jön, ha az ember nem túl ijedős és nem utálós :D:D 

   Szóval kellemes filmnézést mindenkinek! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése