2012. július 4., szerda

^^ A sikeres élet titka: A JÓ IDŐBEOSZTÁS ^^


~A mi dolgunk eldönteni, hogy mit kezdjünk az idővel, ami megadatik nekünk.~

  Biztosan sokan emlékeztek erre a sorra, amit Gandalf mondott a Gyűrűk Urában. Mennyire igaz! Az idő relatív. Mégis határai közé zár, meghatározza mindennapjainkat, döntéseinket, terveinket, életfelfogásunkat, prioritásainkat, teljesítményeinket, kapcsolatainkat - egyszóval az egész életünket. És a legrosszabb tulajdonsága, hogy SOSINCS ELÉG BELŐLE.  
  Ha már létünknek ennyire szerves része, miért ne próbálnank meg a legjobbat kihozni belőle??
  Nekem is nagy hiányosságom, hogy sokszor képtelen vagyok úgy beosztani a napomat, hogy kellőképpen ki tudjam használni, ne teljen el hiábavalóan és este el tudjam mondani: ma is tettem valami jót, hasznosat, ma is egy lépéssel közelebb jutottam a célomhoz. Pontosan ezért döntöttem úgy, hogy - a magam érdekében is - összegyűjtöm a legjobb tippeket és tanácsokat, amik segítenek termékenyebbé tenni napjainkat.
  
 Úgy gondolom, az első lépés, hogy célt - célokat tűzzünk ki magunk elé. Legyen egy hosszútávú célunk, nagyszabású tervünk: elérni valami nagyot, szakmai sikert, jó állást, előléptetést, boldog családot, harmónikus kapcsolatot, jobb felkészültséget, több tudást és még sorolhatnám. Ezeket a dolgokat pedig le kell bontanunk olyan szintre, hogy a mindennapi tevékenységünkbe be tudjunk iktatni mindig egy-egy apró lépést, ami közelebb visz minket ehhez.

 1. Kelj korán! Ez nem vicc!! Ha az egész napot átalszod, ne siránkozz, hogy nem jut időd semmire. Próbálj meg először csak fél órával korábban kelni, mondjuk két héten keresztül. Aztán ha már nem fog nehezedre esni, állítsd az ébresztőt még fél órával korábbra. Ne akarj nagy változást egyik napról a másikra! Kitartás, és meglátod, hogy fokozatosan és folyamatosan előbbre jutsz.

  2. Írj listát! Ha úgy érzed, túl sok teendőd van egy nap, írd le őket és állíts fel egy fontossági sorrendet: mit kell feltétlenül ma megtegyél és mi az, ami esetleg maradhat holnapra. De ne feledd: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra :D


3. Készíts napi programot! Döntsd el, hánykor kelsz, mikor reggelizel, hány órát dolgozol, mennyit pihensz, mennyi időt tanulsz. Ez mind fontos márcsak azért is, hogy legyen kiegyensúlyozott a napod. Nem jó, ha egész nap dolgozol, s aztán mikor hazamész, ki vagy dőlve és semmihez nincs kedved és energiád. De az sem megoldás, hogy lazulunk reggeltől estig. 


  4. Ne unatkozz!! Gyakran előfordul, hogy vége a tanévnek, vakáció van, és a semmittevésből unatkozás lesz. Ilyenkor találd fel magad! Nézz körül a lakásban és tedd magad hasznossá! Tegyél rendet a szobában, mosogass, takaríts kicsit, vidd ki a szemetet. Ha nincs kedved ilyen jellegű tevékenységhez, akkor egyszerűen csak ülj ki az udvarra egy csésze kávéval, sétálj egyet, olvass érdekességeket, játssz a kutyáddal, beszélgess egy jót a szomszéddal, vagy - ami még ennél is kellemesebb- engedj ki egy kád kellemesen meleg vizet, jó sok habbal, tegyél be valami nyugis zenét és relaxálj!


  5. Állandóan képezd magad! Én személy szerint ezt a pontot találom a legfontosabbnak. Ne teljen el nap anélkül, hogy valami újat tanulnál! Azt olvastam egyszer, hogy ha minden nap csak 1 órát foglalkozol egy bizonyos szakterület tanulmányozásával, 5 év alatt profi leszel! Soknak tűnik az az 5 év, de hidd el, úgy elrepül, hogy észre se veszed, és az az 1 óra minden nap eltelik hasztalanul. Tanulj nyelvet, olvass irodalmat vagy tudományos szöveget, történelmet vagy földrajzot, sportolj, fess vagy zenélj - akármit is választasz, bitosan jól jársz vele. 


  6. Figyelj a bioritmusodra! Talán úgy gondoljátok, hogy ennek semmi köze az egészhez, de ez nem így van. Ha odafigyelsz arra, hogy mikor kelsz, mikor fekszel, hányszor és mikor étkezel egy nap, egészen biztosan jó úton haladsz affelé, hogy minden másban is rendet tudj tartani.


  Ez mindössze 6 apró tipp. Biztosan te is tudsz párat, amit hallottál vagy megtapasztaltál. A lényeg, hogy mindig tudd milyen irányba tartasz és annak függvényében tudd nem elpazarolni az idődet. Sok sikert kivánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése