2012. szeptember 28., péntek

Fedezzük fel ALBÁNIÁT!



   Albánia területe 28.748 km² ( körülbelül annyi, mint itt nálunk az országban 4 megye egymás mellett), lakossága pedig 3.600.323 fő. Fővárosa Tirana. Kicsi balkáni állam, szomszédjai Görögország, Macedónia, Szerbia és Montenegró. Az országban 1996-tól van demokratikus államforma, 2008-ban csatakozott a NATO-hoz, a következő nagy terve pedig az EU-hoz való csatlakozás.
   Ennek az Adriai- és Jón-tenger partján húzódó kicsi országnak az éghajlata mediterrán. A telek enyhék, egy átlagos 7°C-os átlaghőmérséklettel, a nyarak pedig szintén enyhék, az nyári átlaghőmérséklet 24°C körül van. 
   De úgy érzem elég volt a száraz dumából, számadatokból, mostmár jöhetnek Albánia legszebb turistalátványosságai!

Tirana 
A várost 1614-ben alapította Szulejmán Pasa. Nevét Tirkan-ból kapta, ami egy kastély volt a közeli Dajti hegyen.
Nemzeti Történelmi Múzeum
Hoxha volt diktátor mauzóleuma
Dajti hegy
Tirana folyó a Dajti Nemzeti Parkban

Butrint
Az ország legdélibb csücskében fekvő város. Görögök alapították, az egykori város romjai ma is állnak.
Ógörög templom romjai


Durres
  Kikötő város, az ország második megnagyobb városa. IE 627-ben, korinthoszi és kerkürai telepesek alapították. Napjainkban az ország legnépszerűbb üdülővárosa.


Gjirokastra
   'A kőváros', szintén délen helyezkedik el, a Mali i Gjere hegy lábainál. A déli országrész kereskedelmi központja.Több 18. századi mecset és templom található a városban, illetve egy, a 19. században újraépített vár. A város jellegzetesságe a házak elhelyezésében rejlik.
Városi múzeum


Shkodra
   Az ország egyik legősibb városa, északon fekszik. Földrajzi fekvése lehetővé teszi, hogy bejáratot biztosítson mind az Alpokba, mind pedig a tengerpartra. A város közelében található a Shkodra-tó, a Teth Nemzeti Park és a Vermosh-hegy.


Korca
  Dél-kelet Albánia legjelentősebb városa, mind történelmi, mind pedig kulturális szemplontból. Sok szép, Otomán időből fennmaradt épület található itt.


Apollonia Régészeti Park
   Apollonia az ókori Illyria jelentős városa volt. Görög telepesek alapították, a római időkben pedig Apollón isten kultuszhelye volt. Ma rom-város Közép-Albániában, Fier várostól 12 km-re nyugatra.
Az Odeon


Ennyi fért a mai bemutatóba :) Megpróbáltam kiválasztani és összefoglalni Albánia legjelentősebb látnivalóit. Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődéseteket ez iránt az aprócska ország iránt, hiszen, mint láthatjuk, a szépségek és a természeti adottságok nem arányosak az állam területével (^_^)

Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése